Kontrola chakry

Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Re: Kontrola chakry

Post autor: Akarui »

Popieram obie propozycje Seinaru, ale wychodzę również z założenia, że mimo takiego rozwiązania, nie traktujemy naszej puli chakry do końca poważnie. Chakra to mieszanina energii duchowej i fizycznej. Bardzo dobrym ruchem jest przedstawienie atrybutu wytrzymałości jako ta energia fizyczna, ale ta druga część?

Proponuję więc, by psychika i/lub konsekwencja (albo średnia z tych dwóch atrybutów?) Wpływa na ilość chakry w ten sam sposób co wytrzymałość. Ma to parę plusów. Przede wszystkim, gen-userzy, którzy zwykle nie inwestują w atrybuty fizyczne, tez zasługują na te parę procent więcej. Nastąpi ciut większe zróżnicowanie ilości chakry między graczami. I zawsze kolejny argument do inwestowania w atrybuty psychiczne ;)
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Podpisuje się rękami i nogami. Świetna opcja która faktycznie odzwierciedlałaby ciut więcej różnych poziomów chakry.
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

I jeszcze jedno. Trzeba określić jakąś granicę odczuwalności jednej chakry na drugą. Jeśli normalny shinobi będzie miał 100-105% bazowej chakry, to ile jej potrzeba, by poczuć u kogoś innego przewagę? Trzeba określić moment, w którym skupienie energii przez chakra-monstera będzie odczuwalne dla innych, kiedy wpłynie na innych, a kiedy nawet bez skupienia będzie można poczuć, że przeciwnik to nie nasza liga? Jednak żeby to zrobić, administracja musi zaakceptować co najmniej pomysł Seinara, by móc pracować nad jakimiś szablonami.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Nikusui
Gracz nieobecny
Wiek postaci: 29
Ranga: Sentoki
Krótki wygląd: Białe, długie włosy, część z nich zapleciona w cztery warkocze - https://i.imgur.com/W0LDdj1.jpg; żółto-zielone oczy; jasna cera
Widoczny ekwipunek: Bicz przymocowany przy prawym biodrze; torba nad lewym pośladkiem; kabura na broń na prawym udzie
Multikonta: Sayuri

Post autor: Nikusui »

Ogólnie jestem za propozycją Seinara. I Akaruia, żeby psychika i konsekwencja też dawały ten 1%. Uzależniłabym to chyba jednak od jednej staty, byłby łatwiej? W tym wypadku, czy gracz będzie dokładał sobie ten 1% z wytrzymałości i psychiki/lub konsekwencji, czy też musi wybrać jeden atrybut, tak, żeby było bardziej fair?

Poprawka UW - jak najbardziej na tak.

Nowe UN - obiło mi się o uszy coś o nagłym przeskoku w ilości chakry. Ok, to byłby dziwne, gdyby nagle toś z wyprawy wrócił z 20% chakry więcej. Dlatego moim zdaniem, taka UN nie powinna dawać natychmiastowego bosta. Dzięki niej, gracz byłby w stanie tak pracować nad swoją chakrą, nad jej duchową i fizyczną stroną, że dopiero w dalszej rozgrywce (po wykonaniu wyprawy), potrafiłby wraz ze wzrostem PH, zwiększać swoje zasoby chakry. Tylko wtedy nie wiem, czy 10% = 1000PH, bo w tej opcji można byłoby zmniejszyć tę ilość PH.
0 x
Obrazek
"W życiu licz na najlepsze, ale przygotuj się na najgorsze."
Awatar użytkownika
Ichirou
Wiek postaci: 35
Ranga: Seinin
Krótki wygląd: Chodzące piękno.
Widoczny ekwipunek: Hiramekarei, gurda, fūma shuriken, torba, dwie kabury

Post autor: Ichirou »

Poprawka UW - na tak.
Co do nowej UN, to już wspominałem Seinarowi, że jest ona dość mocna. Taki mistrz kontroli zmniejsza koszty o 25% ale tylko reberu. Tutaj mamy podobny albo nawet większy przyrost chakry, który możemy wykorzystać na wszystkie techniki.
Co do psychiki/konsekwencji - ciężko mi się określić, ale jeśli już, to można byłoby liczyć ich sumę i za każde 20 punktów dawać 1%.
Co do pomysłu Niku powyżej - nie widzi mi się to. Wszystkie UN zdobywa się w ramach jednej wyprawy. Postać nagle staje się królem dyplomacji, mistrzem analizy, więc nie rozumiem dlaczego w przypadku nowej UN miałoby być inaczej.
0 x
Obrazek
KP PH bank głos koty dziennik
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator
Ranga: Head Admin
GG/Discord: MxPl#7094
Multikonta: Sasame | Sumi

Post autor: Jawa »

A ja z kolei jestem przeciwnikiem, ale by uzmysłowić dlaczego nie jest to w moim odczuciu dobre rozwiązanie będę musiał zrobić dłuższy wywód. Zacznijmy od samej genezy pomysłu czyli przekazywania chakry drugiej osobie. Ogólnie sama w sobie mechanika jest cholernie kłopotliwa gdyż można pompować w nieskończoność określoną osobę walącą technikami najlepiej pokrywającymi cały teren walki. Tak samo byłoby z summonami. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ nie widzę innego powodu wymuszającego zmianę oprócz tego. Dodatkowo oddzielenie ilości chakry od warstwy jej kontroli sprawiłoby że nawet głupi Doko może przekazać dużo swoich zasobów najlepiej do samego Hana bez absolutnie niczego. Ten sam problem dotykałby warstwy summonów, które są problematyczne z racji że przyzywamy sobie pomocnika w sumie z naszą ilościa PH i walczymy 2v1. Jeszcze brakuje, żeby stały się narzędziem do regeneracji utraconej chakry. I jasne można wrzucać przeróżne ograniczenia tylko zadajmy sobie pytanie czy jeśli coś wymaga tylu ograniczeń to aby na pewno jest zdrowe dla rozgrywki?

No dobrze skoro zostało powiedziane dlaczego uważam konieczność oddzielenia Kontroli Chakry od ilości chakry za kaprys bo nie pasuje nazwą wspomnę o kolejnych problemach natury logicznej. Zacytujmy rangę S+ kontroli chakry
W najlepszym wypadku będziemy mieli prawdopodobnie do czynienia ze 150 może 160 procentami chakry powiedzmy w stosunku do osoby początkującej posiadającej 100. Mam uwierzyć, że te 60% różnicy spowoduje że ludzie będą mdleć, ściany pękać i jeszcze inne cuda zaczną się dziać? Jest to dla mnie po prostu dziwne gdyż zdrowa logika nakazuje myśleć o znacznie wyższych wartościach oscylujących w okolicach 300% może nawet 400%. Przy czymś takim faktycznie pierwsze co przychodzi do głowy to "ale mam przewalone".

No dobra, a co w przypadku jakbyśmy dobili jakoś do tych 300% i 400% bo w sumie pewnie i by się dało jakbyśmy sie postarali. Otóż sprawa też nie jest taka różowa bo oto pojawiają się koszty chakry, które były balansowane wokół obecnego systemu i trzeba by je modyfikować. Zapewne ucierpiałyby na tym początkujące postacie no bo nie da sie zrobic tak, że na wyższych rangach będą to kwoty zauważalne, a na niskich nie wyprujemy się ze wszystkiego co mamy. Nie ukrywam jednak, że ciutkę za szybko docieramy obecnie to technik rangi A czy S nawet to B to całkiem dużo jak na start - więc może przesadzam i okazałoby się to zdrowe rozwiązanie.

Odsunąłem się jednak odrobinę od tego co proponuje Seinaru więc przejdźmy do konkretów. Zmiany w wielkiej chakrze mogą dla mnie być bo nie wprowadzają żadnego zamętu mechaniczego. Co do UN z kolei jestem na nie. Dochodzi tutaj jeszcze kwestia pojawiania się tej chakry całkowicie z czapy gdy w Naruto zostało jasno powiedziane, że z pewnymi pokładami i predyspozycjami się człowiek rodził. Wraz z rozwojem ilość chakry jak najbardziej sie zwiększała, ale wynikało to z naszego obycia oraz treningu fizycznego co reprezentowało właśnie dwie postaci chakry fizyczną i duchową, które mieszaliśmy by uzyskać nasze cudowne ninjutsu. Bardzo duże ilości nagle nie dało się nabyć inaczej niż poprzez zdobycie demona albo obcowanie z chakrą natury czy to poprzez przeklętą pieczęć czy Sennin Modo co stoi w sprzeczności z ideą UN. Dodatkowo dochodzi to, że bez UN nie mamy praktycznie żadnej różnicy w ilości posiadanej chakry pomiędzy cholernie doświadczonym shinobi, a początkującym "nikim", którego mija się na ulicy i olewa - podczas gdy w Naruto wyglądało to już inaczej i różnica w poziomie chakry była jak najbardziej zauważalna. Obecny kształt KC może nie idealny (sam znam jego przywary i pewnie gdyby nie etap rozgrywki zrobiłbym to inaczej), ale spełnia swoje zadanie oddawania tej różnicy i tykanie się tego to tak trochę jak wtykanie kija w psią kupę. Rozwiąże problem, którego de facto bez wprowadzania przekazywania chakry rzeczy po prostu nie ma, a tworzy kolejne zaburzając zdrowo logiczne postrzeganie rzeczy ze świata Naruto. W końcu po co nam mierzyć dokładnie ilość chakry dla pobudek innych niż sama wiedza skoro nie jest to w żaden sposób potrzebne, a już same procenty są zaprzeczeniem tej idei przedstawiając pozostałą ilość względem całości.
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

No dobra a co ze wzrostem chakry przy pomocy rozwoju psychiki i konsekwencji bo na ten temat odpowiedziałeś bardzo lakonicznie jedynie przechodząc obok niego. Czy faktycznie niewielkie ilości prowadzące z rozwoju tych dwóch statystyk zrobią aż taką różnicę by zepsuć balans? Raczej nie.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

Tylko sorry, ale ja sobie nie przypominam, żeby w m&a ktoś samą chakrą, bez wykonywania żadnej techniki rozdzierał ziemię i kruszył ściany, albo ktoś mdlał bo jakiś mocarz chakrę uwolnił. XD Ten fragment opisu który zacytowałeś to wymysł nasz forumowy od początku do końca, mający oparcie może gdzieś w Fairy Tail i trikach ala Gildarts. Ten fragment też moim zdaniem powinien iść do kosza, bo patrząc na realia Naruto to po prostu bzdura.
I właśnie jeśli ktoś nie pracował nad swoimi pokładami chakry, to na wysokim poziomie zaawansowania Sentoki będzie miał właśnie taką samą jej ilość jak zwykły cieć.

Albo patrząc w drugą stronę, wbicie KC na S+ kosztuje 1000 PH. Różnica 1000 PH dzieli obecnie kogoś kto ma pokłady chakry jak dziecko (ranga E czy D) od kogoś kto "kruszy ściany i czaszki swoich wrogów". A biorąc pod uwagę, że według opisu ta różnica tak naprawdę występuje już między rangami A i S+, to różnica PH między takimi dwoma shinobi zmniejsza nam się do 560 PH.
I tak mamy kogoś z KC na A, który ma 4k PH ogółem, i ziomka z 2k PH z KC S+. Pierwszy robi gunwo, a drugi miażdży czaszki i kruszy ściany. Jest to u nas na forum jak najbardziej możliwe i legitne, dlatego moim zdaniem należy rozgraniczyć te zasoby od kontroli, ponieważ mechanika nie ma nic wspólnego z opisem, którego każdy boi się ruszyć.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Shikarui
Postać porzucona
Wiek postaci: 24
Ranga: Sentoki | Lotka
Krótki wygląd: - Czarne, długie włosy; w jednym paśmie opadającym na prawą pierś ma wplecione kolorowe, drewniane koraliki
- Lewe oko w kolorze lawendy
- Na prawym oku nosi opaskę
- Średniego wzrostu
Widoczny ekwipunek: Łuk, kołczan ze strzałami, zbroja, płaszcz, torba na tyłku, kabura na prawym udzie, wakizashi przy lewym boku i za plecami na poziomie pasa, średni zwój, mały zwój przy kaburze,
GG/Discord: Angel Sanada#9776
Multikonta: Koala

Post autor: Shikarui »

WRONG! Nawet ja wiem, że to było w animcu i to całkiem spektakularnie pokazane.

Jestem na NIE dla zwiększania ilości chakry w jakikolwiek inny sposób, niż mamy to obecnie. UW dobrze, że zostało poprawione, propsuję. I moim zdaniem tylko to UW powinno za to odpowiadać. Ewentualnie faktycznie UN, które będzie porządnie, fabularnie uzasadnione. Bo jak na razie mi nie pasuje. Wielkość chakry dyktowana jest urodzeniem, można ją zwiększać ciężkim treningiem, ale nie w drastyczny sposób. Od tego, by szastać większą ilością technik jest Kontrola Chakry.
0 x
Obrazek

Fine.
Let me be Your villain.
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Dlatego drobne ilości zwiększane przez Psychika + konsekwencja = średnia. Nie jest głupim rozwiązaniem. A opis może i powinien być zmieniony...
0 x
Awatar użytkownika
Defrevin
Założyciel Forum

Post autor: Defrevin »

Nie prawda ;)
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ce2I2y2wRAA[/youtube]
0 x
Jeśli masz ważną sprawę, pytanie lub potrzebujesz pomocy związanej z funkcjonowaniem forum, proszę wyślij do mnie prywatną wiadomość. Z chęcią zapoznam się ze sprawą i rozwieje wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Odnosząc się do chakry można się czepiać do anime to jeszcze przykład z mangi
Obrazek
W kwestii KC oczywiście masz rację kosztuje to 1000 PH, ale szczerze? To całkiem dużo bo pójście hurr durr w chakrę nie będąc w klanie Sabaku i chyba tylko tym to głupota. Niestety za dużo się z tym zrobić nie da bo takie są uroki naszego systemu, że bardzo promuje rozwój na pałę w jedną rzecz opluwając ten zrównoważony. I jak na razie nikt nie wpadł na złoty środek, który by temu zapobiegał. Szczerze? UN miałoby sens, ale nie w przypadku pokładów chakry, a właśnie KC. Wtedy bym wręcz przyklasnął pod względem logiki bo kontrola chakry na tak zaawansowanym poziomie stanowiła ewenement a i jej nauka była czymś wyjątkowym. Ba wyprawy po dziedziny na tej randze A czy S miałyby większe podstawy niż po techniki na tych rangach w moim odczuciu - no bo i tak można sobie zrobic wysokorangowe WT. Tylko co począć z ludźmi którzy to KC tak wysoko już wbili? Nie miałbym pojęcia bo cofka niekoniecznie stanowiłaby dobre rozwiązanie. By nie było nie zaprzeczam, że rozdzielenie chakry i kontroli chakry nie ma sensu bo jak najbardziej ma. Tylko nie widzę ani w propozycji ani w głowie dobrej propozycji ani czegos co nie ingeruje aż nadto w core forum, który ciezko ruszać gdy rozgrywka toczy się na nim przez 3 lata. Najpewniej jakiekolwiek rozwiązanie wręcz wymagałoby grzebania na masową skale w KP ludzi, a nie jest to pożądane.

Odpowiadając jeszcze na kwestię chakry czy to w psychice czy konsekwencji - jak najbardziej (pewnie w konsekwencji tylko). Nie powiedziane tylko czy aby na pewno utrzymałoby się to jako rozwiązanie przy zmianach w systemie gen bo możliwe, że dotkną także statystyk.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

No dobrze, przepraszam, zwracam honor. Still, głównym celem tego tematu jest odczepienie KC od ilości chakry i poprawka UW przy okazji, to czy UN wejdzie czy nie jest kwestią drugorzędną dla mnie i dla forum chyba też.
Co do dodatkowej chakry z psychiki albo konsekwencji, to nie jestem ani na tak, ani na nie w sumie, obojętne mi to. XD Jedyne co, to widziałbym wybór jednego z atrybutów, a nie liczenie jakichś średnich czy innych kalkulacji z tych dwóch. Aczkolwiek ja... nie widzę w ogóle takiej potrzeby po prostu.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Jeżeli wybierzemy jeden atrybut to wtedy uznamy jego wyższość nad innym a tego nie chcemy zrobić, prawda? A średnia z nich ma na celu uznanie obu za użytecznych w jakimś tam stopniu.
0 x
Awatar użytkownika
Jawa
Administrator

Ależ obecnie wyższość jednego już jest zauważalna. Mianowicie cały problem konsekwencji polega na tym, że dopóki nie zmierzymy sie z genuserem jest to całkowicie martwa statystyka bez żadnego zastosowania. Z kolei przeciwko genjutsu momentami jest aż za mocna. Cała istota jest taka, że jak pakujemy w psychikę to zawsze jej użyjemy bo genjutsu czyli zawsze się przydaje. Konsekwencja już nie. Dlatego ta druga bardziej zasługuje w moim odczuciu. Rzecz jasna nie widze przeciwwskazań by zrobić to w przypadku obu problem tej natury, że praktycznie tylko genuserzy pakują w psychikę a genjutsu nie wyróżniało się w żaden sposób pod względem zasobów chakry. Inni byliby poszkodowani mamy jednak progresje w kosztach PH za statystyki.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości