Przeszczepy

Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Re: Przeszczepy

Post autor: Sans »

Powinno
0 x
Obrazek
Yamiyo

Post autor: Yamiyo »

Powiem jeszcze raz. Nie podoba mi się ten pomysł z tymi chakrami żywiołowymi. Ktoś kto tworzy postać nie bierze pod uwagę przeszczepu, więc nagle okazuje się, że ma pomysł i możliwość przeszczepić sobie jakieś KG, ale nie ma otworzonych żywiołów i generalnie to będzie bez sensu. Ja mam taką właśnie sytuację. Jako lalkarz będę zmuszony rozwijać Iryojutsu, bo przecież jest technika, która tworzy żywe kukiełki i właśnie wymaga takiej dziedziny. Więc przy okazji będę mógł poddać się przeszczepowi. Co chciałbym przeszczepić? Nie wiem. Póki co planuję zdobyć Sharingana czy inne Doujutsu, bo to darmowa percepcja (i inne bonusy), a co potem? Jeśli sam dokonam przeszczepu to prawdopodobnie nic. Jeśli dokona go np. Masaru, to będę miał dwa inne KG, ale to drugie nie jest jeszcze sprecyzowane. Może to być kolejne Doujutsu (wtedy będę miał w jednym oku Sharingana, a w drugim Byakugana - wtedy chciałbym wiedzieć czy to jest możliwe), a może wezmę jakieś KG Żywiołowe. Jakie? Nie wiem.
0 x
Hisui

Post autor: Hisui »

Yamiyo, można otworzyć drugi żywioł bez rozwijania pierwszego. To już daje wiele. Owszem, nie otwiera to wszystkich możliwości, ale już wiele ułatwia. Mając teraz wybrany jeden żywioł wiesz jakie KG możesz przeszczepić w przyszłości. Jeśli nie jest ten żywioł rozwinięty, to możesz także złożyć prośbę o zmianę żywiołu wrodzonego do administracji, choć nie wiem jak oni by się do takiej prośby odnieśli.
Patrząc na pomysł musisz myśleć nie tylko o swojej postaci. Załóż taką sytuację, gdzie przeszczepowi poddaje się gracz, które ma rozwinięte dwa żywioły, a KG wymaga jeszcze dwóch innych. Zgodnie z twoim pomysłem, przeszczepiłby sobie te żywioły i dostał dostęp do czterech. A następnie kolejne KG, przeszczepiając kolejny żywioł i może opanować wszystkie pięć, gdzie można wedle regulaminu trzy. Dostaje za darmo UW Elementalista, a na dodatek może mieć nawet 3 KG (bo może być przecież już Klanowiczem). Czy naprawdę chcesz doprowadzać do takiej sytuacji?
Co do przyczepu dwóch różnych Dojutsu, to ciężko mi się wypowiadać. Jednak na logikę, ten pomysł kuleje pod wieloma punktami. Np, co się dzieje z widzeniem dookoła głowy? Masz połowę koła? Mniejszy zasięg? Albo co z liczeniem kosztu? Liczysz dla każdego oka oddzielnie połowę ich kosztu, bo używasz tylko jednego? A co z bonusami? Sumują się? Wyprowadza się średnią z obu? Dzieli na dwa?
Chodzi mi o to, że taki przeszczep wprowadza tyle pytań i zamieszania, że nawet nie próbowałabym tego wprowadzać na miejscu administracji.
0 x
Yamiyo

Co do przeszczepienia kilku różnych doujutsu. Tutaj faktycznie przydałaby się jakaś rozpiska "matematyczna" albo ewentualnie podanie konkretnych wariantów, np. Sharingan + Byakugan i tego typu rzeczy. I dla każdego wariantu rozpisanie bonusów. Zauważ, że ten problem może wyniknąć bardzo szybko. Mogę Ci przeprowadzić misję rangi C/B, w której Twoja postać straci oko, a jak wiadomo - jest posiadaczką Byakugana. Naturalnym więc będzie upośledzenie tej postaci, które jakoś wpłynie na zasięg widzenia Byakugana, ale też umożliwi (i nawet wymusi) przeszczepienia oka. Co jeśli byś sobie przeszczepiła powiedzmy Sharingana? Przecież nigdzie nie jest napisane, że postacie mające wrodzone Doujutsu (czyli takie, które nie osiągnęły go poprzez przeszczep) nie mogą sobie przeszczepić innego Doujutsu. Należy tutaj jakoś unormować zasady, bo akurat ten punkt nie jest uwzględniony w - kulejącym, bo kulejącym - regulaminie przeszczepów.

A co do tych żywiołów. Każdy gracz może sobie przeszczepić maksymalnie dwa (jeśli jest pasożytem to trzy) Kekkei Genkai. Reasumując, każdy gracz może uzyskać pięć żywiołów chakry (z ograniczeniem w rozwoju). Przynajmniej w tym moim pomyśle, który oczywiście nie jest prawdziwy (i to co przed chwilą napisałem też nie jest prawdziwe), ale na potrzeby wyjaśnienia załóżmy, że to jednak prawda. Więc skoro każdy gracz może sobie przeszczepić dwa KG i osiągnąć 5 żywiołów, to nikt tutaj nie jest pokrzywdzony. A co do Elementalisty. To oczywiście moim zdaniem nie masz racji. Droga do osiągnięcia wszystkich żywiołów przez przeszczepy nie jest "darmowa". Wymaga sporo PH i spełnienia dodatkowych wymagań, a co za tym idzie sporo gry i trudu. Elementalistę masz na samym początku gry i koszt otwarcia 5 żywiołów to jakieś 1190 PH (z przeszczepami jest trudniej, chociażby dlatego, że trzeba zdobyć dany gen, co wiąże się z trudnymi walkami lub wyprawami, co oczywiście wymaga duuużo PH i ktoś z 1190 PH raczej przeszczepu sobie nie zrobi), a nawet trzy żywioły na randze B (koszt: 900 PH) dość sporo dają. No i Elementalista ma możliwość rozwijania wszystkich żywiołów na S, a w przypadku przeszczepów są (a właściwie byłyby) ograniczenia (trzy żywioły na S + dwa na D).
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Wiek postaci: 26
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

Post autor: Hikari »

Z doujutsu jest prosta sprawa nie można mieć dwóch różnych aktywnych jednocześnie, bo umysł nie ogarnie widzenia w 359 stopni oraz drugim okiem z lekkim spowolnieniem i dokładniejszym normalnym obrazem sharingana. Przecież to by był taki mindfuck, że szok. W mandze nie było nikogo łączącego te moce również. Kto wie co zaprezentuje Boruto, ale to nie jest już nasz kanon do żadnych technik, można dodać coś fajnego.

Podpisuję się pod pracą Hisui, bo dobrze zrobiona. Nie mam większych zastrzeżeń takim poprawkom. Jak Ava zrobi jakiś rework to może kiedyś dojdzie do zapowiedzianych poprawek, bo na razie nic nie weszło kappa

Taki śmieszek dla niezaznajomionych z tematem, nie brać na serio ostatniego zdania, aby nie było. >:V

Co do żywiołów to można otworzyć tylko trzy, nie ważne czy mamy przeszczep czy też nie. Trzeba rozsądnie wybierać żywioły rozwijane, bo nie jest to możliwe do zmiany, gra jest w pełni fabularna, a taka nagłe posługiwanie się innymi technikami wbrew zasadom by ją zabiło. Wiedza, którą pozyskali inni widząc walki itd. Kompletne na nie.
Można przeszczepić coś co akurat się ma, albo zaplanować. Nawet jak otworzyliśmy drugi, zawsze mamy jeszcze trzeci z możliwością rozbudowy do S każdego. To jest i tak dużo, zazwyczaj prawie każdy ma dwa otwarte. Ostatni może wybrać potrzebujący do przeszczepu, albo jak miał pecha i nie pomyślał wcześniej i otworzył trzy to musi wybrać z tego co zostało. Cytując sławnych ludzi: "Ty na SW taki mamy klimat, to przecież dark souls wśród pbfów". <delfineł>
No teraz dostało nerfa, czego nie lubię, ale tam.

Tak czy inaczej, Hisui napisz rozpiskę z skasowanymi komentarzami, taką gotową do wklejenia i pewnie nie pozostaje nic jak wprowadzić w 24h jak nikt nie ma nic przeciwko, a wszelakie wątpliwości rozwiane. W razie czego można jeszcze o coś pytać, ale nie polecam, bo słaba obsługa klienta. Nawet czekolady z mlekiem nie zaproponowali jak wlazłem na recepcję kappa
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Yamiyo

<Daje Hikariemu czekoladę z mlekiem> Masz, kumplu o/.

A co do przeszczepów: to dodać jeszcze wzmiankę, że nie można mieć aktywnych dwóch doujutsu jednocześnie, bo to musi się znaleźć w regulaminie przeszczepów. Fajnie, że Hikari to poruszył, chociaż uważam, że w przypadku Tsujitegan + Byakugan nie byłoby problemu mindfucka. Nie wiem czy warto się jeszcze nad tym zastanawiać czy po prostu to przyklepać.

Natomiast te żywioły chakry: Moim zdaniem beznadziejne jest to co proponujecie (a właściwie, żeby zostało po staremu), bo strasznie ogranicza. Dam wam rozpiskę:

Katon:
  1. Terumi
Raiton:
  1. Maji
  2. Kaminari
  3. Haretsu
Fuuton:
  1. Sabaku
  2. Yuki
  3. Koseki
Doton:
  1. Maji
  2. Terumi
  3. Haretsu
  4. Douhito
  5. Koseki
  6. Senju
Suiton:
  1. Terumi
  2. Kaminari
  3. Hoshigaki
  4. Hoozuki
  5. Yuki
  6. Senju
Z rozpiski jasno wynika, że dobór: Fuuton + Raiton + Katon (A to wcale nie są złe natury! Zwłaszcza dla kogoś kto walczy na dystans!) jest najgorszy. Możliwy jest tylko jeden przeszczep klanu żywiołowego (Sabaku) na 11 możliwych (jeśli dobrze policzyłem). Ograniczacie graczy - że tak to ujmę "w tej materii" (bo w "innej materii" ciągle mają dowolność) - aż o jakieś 91%! Odpowiedzcie sobie na pytanie: "Ktoś wziął Fuuton + Raiton + Katon. I co? Jest gorszy od innych i dlatego ma mieć mniejszy wybór?"

To wszystko można by jeszcze jakoś przegryźć, jeśli rozkład byłby mniej więcej podobny. A tutaj? A tutaj mamy taki Suiton czy Doton, który jest wymagany do przeszczepienia aż 6 KG i mamy taki Katon, który jest wymagany do przeszczepienia tylko jednego (notabene to KG też wymaga zarówno Suitonu jak i Dotonu, by osiągnąć pełnię możliwości).

PS: To nie jest zmiana robiona pode mnie, wbrew pozorom.
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać
Krótki wygląd: Prawe oko mocna zieleń, lewe intensywnej czerwieni. Długie kruczoczarne włosy sięgające do połowy ud. Ogólnie mówiąc dobrze zbudowany mężczyzna mierzący 182cm.

No niestety, w naszym uniwersum są takie klany, forum jest w pełni fabularne więc nagła zmiana żywiołu nie jest możliwa. Nie bez powodu są uhidy, gdzie można zapisywać każdego widzianą wcześniej technikę z linkiem i to wykorzystać w wiedzy do walki. Jeżeli można tylko dwa przeszczepy zamiast żywiołów tylu można wybrać sobie drugie doujutsu lub coś innego. Nie tylko to jest w puli do wybrania. Pozwalanie na więcej dziedzin niż się posiada też nie jest sprawiedliwe.

Jedyne na co jeszcze może mógłbym pójść to pozwolenie nauczenia się wymaganej dziedziny na D z podwyższoną ceną jak przeszczep <albo bez, chociaż dla mnie to jest ponad możliwości shinobiego i nieakceptowalne, ale otwieram taką możliwość, jeżeli gracze i administracja będą tak chcieli> bez możliwości używania technik. Daje to pewien kompromis tego na co może pójść forum w kierunku ułatwienia tego nie łamiąc całkowicie wszelakich zasad i ważności fabuły na forum oraz uhidów i wiedzy.
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Shinjo

Post autor: Shinjo »

Przeszczep dwóch doujutsu niech jest dostępny jak ktoś bardzo chce, ale koszt utrzymywania wiecznie włączonych oczu(bo przecież tak było) powinien być baaaardzo drogi(łącznie z 40-50% za turę), nie bez powodu wszczepione patrzałka były zakryte.

Żywioły też są do poprawy, ale moja wizja wszystko by komplikowała, szczególnie klanowcom(ale o tym niżej). Przede wszystkim dostępne powinno być rozwinięcie 5 żywiołów podstawowych, każdy na niższą rangę. Czyli:
1 żywioł- do S
2 żywioł- do A
3 żywioł- do B
4 żywioł- do C
5 żywioł- do D
Progi na odblokowanie kolejnego żywiołu można ustalić co jakąś tam wartość ph bądź po wymaksowaniu rangi żywiołu poprzedniego(musi być to o tyle niekorzystne/nieopłacalny żeby UW elementalista nie stał się bezużyteczny).

Druga część natomiast ograniczała by te możliwości dla... klanowców. Lalkarze, Inuzuka, Nara, Akimichi itd praktycznie nie korzystali z ninjutsu żywiołowego(nie przypominam sobie takich przypadków) więc nie dotyczyłoby ich to co wyżej wypisałem. Dalej mogliby mieć maksymalnie 3 żywioły(a nawet bym im to zmniejszył do 2), ale w ich przypadku 5 byłoby sporym przegięciem.
0 x
Awatar użytkownika
Sans
Administrator
Wiek postaci: 8
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Papyrus

Post autor: Sans »

Shinjo spójrz na system rozwoju dziedzin wtedy zobaczysz, że ta poprawka istnieje.

Według mnie powinno być możliwe posiadanie większej ilości żywiołów po przeszczepie.
0 x
Obrazek
Yujiro

Post autor: Yujiro »

Osobiście sądzę, że trzy żywioły chakry to i tak sporo, bo nie wiem czy ktoś miałby tyle punkcików na rozwinięcie tego wyżej :D

@Shinjo - obecnie system działa tak, że pierwszy musisz mieć na randze B, by odblokować drugi, a by odblokować trzeci potrzebujesz dwóch na randze A. no i tyle.

@Yamiyo - Cyferki są totalnie z kosmosu, bo liczysz tylko i wyłącznie klany żywiołowe, a widzę jeszcze Kaguyę, Uchiha (którzy wymagają Katonu swoją drogą). Równie dobrze ktoś może wziąć Doton+Suiton+Futon i będzie mieć (nie liczę, ale strzelam) najwięcej kombinacji i o matko! Trzeba nerfić!

Jestem całkowicie przeciwny możliwości rozwijaniu wszystkich żywiołów lub takiego "przymknięcia oka" gdyby gracz z przeszczepem Hoozuki nie miałby chociaż otwartego suitonu. Do przeszczepu potrzeba odpowiedniej wiedzy, medyka, genów - to wszystko wymaga czasu i POZWALA graczom na przemyślenie czy to dobry pomysł czy zły. Taki przeszczep Hoshigaki bez wymaganego suitonu jest po prostu... idiotyzmem. Głównie z tego względu, że wyższe poziomy klanówki WYMAGAJĄ suitonu. Podobnie nie widzę Hoozuki, który zamienia się w wodę, ale ten suiton ma na randze D i wyżej go podbić nie może.

Głupi przykład:
Hoozuki -> potrzebuje otwartego suitonu na randze D.
Klanówkę może rozwijać jak głupi.
Jeżeli chce drugi żywioł - musi rozwijać ten suiton do rangi B, wyjścia nie ma bo jest narzucony.

Ktoś kto chce wszczepić sobie Hoozuki -> rozwinął sobie na randze D, "bo może" (gdyby ta zmiana miałaby wejść).
Klanówkę może rozwijać jak głupi.
Zapomina o suitonie i skupia się na silniejszych żywiołach.

Krótko mówiąc: chcesz przeszczep żywiołów -> pomyśl wcześniej jak rozdysponować dziedziny. Mokuton to zdolność do połączenia dotonu z suitonem -> chcesz takie coś? To otwórz suiton i doton. Jedyne co, to dodałbym wzmiankę, że możliwe jest otwieranie dziedzin żywiołowych na randze D niezależnie od posiadanego klanu. No i oczywiście z limitem 3 żywiołów. Nie ogranicza nikogo, daje fajny potencjał i zabawę na początek i nie potrzeba tych rang A, by mieć 3-ci żywioł do przeszczepu.
0 x
Awatar użytkownika
Papyrus
Administrator
Ranga: Fabular
GG/Discord: Enjintou1#8970
Multikonta: Yuki Hoshi; Uchiha Hiromi; Sans

Post autor: Papyrus »

@Yamiyo

No nie no jak to możliwe że te dwa najbardziej uniwersalne żywioły i najbardziej powszechne zarówno w uniwersum jak i na forum, mają największy wkład w tworzenie Kekkei Genkai? NO CO ZA NIESPRAWIEDLIWOŚĆ! Dlaczego Futon (który był opisywany jako bardzo rzadki żywioł) na tylko 3 KG, a Doton aż 6? HAŃBA! Aleś ty mnie wkurwił swoją wypowiedzią to sobie sprawy nie zdajesz nawet.
Tak, ma mieć mniejszy wybór. I nie, nie jest gorszy. Te dwie rzeczy się ze sobą nie łączą w żaden sposób. To że ktoś wybrał akurat te żywioły to jest, uwaga, tylko i wyłącznie jego decyzja. Nie został wkręcony przez tą niedobrą i złą administrację. Jeśli na własne życzenie chce brać to co chce, albo nie myśli nawet o opcji przeszczepów bo nie jest to mu do życia potrzebne, to niech sobie bierze. A dawania każdemu graczowi identycznych możliwości bez względu na jego wybory odnośnie klanu czy jakichkolwiek innych czynników jest, za przeproszeniem, najbardziej spierdoloną rzeczą jaką słyszałem, poza pierwszą propozycją reworku Yuki (kto wie ten wie). Równie dobrze możesz narzekać że to nie jest sprawiedliwe że idąc Hoshigakim trzeba mieć Suiton, bo ktoś sobie wymyślił Hoshigakiego z Katonem, Raitonem i Dotonem. I co? Jest gorszy od innych i dlatego ma mieć mniejszy wybór? Albo dlaczego ktoś idący Kakuzu nie może mieć paktu? Jest gorszy od innych i dlatego ma mieć mniejszy wybór? A Yamakana posiadający sensoryczność może jest lepszy od innych i może mieć i to i możliwości klanowe?

Tak, administracja ogranicza graczy w większym bądź mniejszym stopniu. Ja ograniczam graczy by nie teleportowali się z jednej prowincji do innej za pomocą Ninjutsu S bez jego zdobycia. Ava blokuje WT bo są zbyt rakowe. Mechanika ogranicza was żebyście w krótkim czasie nie stali się koksami gołymi rękoma rozwalającymi greckich bogów. Ograniczenia są mimo wszystko potrzebne. "Ograniczenie" w twojej opinii polega na tym, że gracz który wybierze sobie jedną z 60 kombinacji trzech żywiołów (uwzględniając kolejność ich rozwijania) ma być stratny przez swój wybór. No wiesz, na tym polega życie xD Że ponosisz odpowiedzialność za swoje wybory. Ale to że masz mniejszy wybór przez swoje decyzje i to, że jesteś gorszy, ma tyle ze sobą wspólnego co dziobak i żarówka na korbkę.

Nie próbuj tworzyć jakiegoś fałszywego przekonania że jedni gracze są gorsi od innych tylko dlatego że mają inne buildy które nie dają tylu wspaniałych możliwości. A już tym bardziej nie używaj tego jako argumentu chcąc poprzeć swoją tezę.

A co do samego tematu żywiołów które są przekazywane przez przeszczepy, to jestem zdecydowanie na nie. Wypowiedziałem się tylko po to żeby odpowiedzieć Yamiyo i w zasadzie tyle.

(nie uświadomię też was że 5 żywiołów to była kwestia ekskluzywna dla 2 opcji - Elementalista i Kakuzu, z czego ten drugi też tak nie do końca. Fajnie żeby KAŻDY mógł to mieć, co nie?)
0 x
you best prepare for a hilariously bad time
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać

No ja podpisuje się pod słowami Musa I w kwestii żywiołów jak pisałem jestem przeciwny. (a szczególnie warto zwrócić na ostatnie słowa Musa dlaczego nie powinno to byc rozważane nawet, to miała być unikalność tych dwóch koncepcji)
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Yujiro

Post autor: Yujiro »

Pozwoliłem sobie skorzystać i poprawić nieco. Głównie rzeczy, które mogą budzić wątpliwości. Pozostaje jeszcze pytanie czy komplikujemy korzystanie z dwóch dojutsu, czy stwierdzamy że Saske jednak był cieniarzem i skoro jemu się udało, to nam też :D
Krótka legenda:
Czerwony - dodane rzeczy przez mua
Obrazek
0 x
Hisui

Post autor: Hisui »

Zrobione jak być powinno!
0 x
Awatar użytkownika
Hikari
Martwa postać

Rinningan Sasuke był dalej shsringanem, jego ewolucja po dostaniu połowy chakry staruszka. Dalej on posiadał też łezki i to doujutsu jest też wciąż tajemniczym wyjątkiem, a to co pojawia się w Boruto czy pojawi nie jest zbytnio wiarygodnym źródłem informacji dla naszego forum.
Tak więc jestem przeciwny mieszaniu różnych doujutsu.
0 x
I'm never on fire
Cause i'm the real fire.
Zablokowany

Wróć do „Wprowadzone”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości