Hana Tonsou

Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona
Wiek postaci: 28
Ranga: Akoraito
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach
Widoczny ekwipunek: Torba na lewym i prawym biodrze;plecak
GG/Discord: Misae#1695

Hana Tonsou

Post autor: Misae »

Jest to technika, z któej korzystała Kurenai, szczególnie w odcinku 205 anime, o czym niżej. Moim zdaniem jest to ciekawa sprawa gdyby miało dojść do walki między użytkownikami genjustu, pozwalając odbić jedną technikę w drugą.
Nazwa
Hana Tonsou
Pieczęci
Brak
Zasięg
Bezpośredni
Koszt
E: 25% | D: 20% | C: 10% | B: 7% | A: 5% | S: 3% | S+: 3%
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Jest to niespecjalnie trudna technika, może ją wykonać początkujący Shinobi bez żadnych problemów. Bez potrzeby wykonania pieczęci użytkownik jest w stanie zmienić swoje ciało w płatki rozkwitającej róży, by następnie wydostać się z pułapki. Może być tutaj wiele pytań i innych zagwozdek, lecz ów jutsu działa jedynie naprzeciw technik iluzji. Odbija ono genjutsu sprawiając, że użytkownik zmienia się z w płatki kwiatowe, które rozpraszają się w powietrzu i zaczynają atakować przeciwnika.
Technika pojawia się w anime, odcinek 205 3:35 zapraszam na seans :D
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zrtentw3AdY[/youtube]
0 x
Obrazek
Rindou Arashi

Re: Hana Tonsou

Post autor: Rindou Arashi »

1. Brakuje rangi techniki, która wg mnie nie powinna być jakoś szczególnie trywialna przez sam wzgląd na mechanikę. Wg mnie ranga B będzie odpowiednia, aby byle jaki gracz nie wydał sobie 150 PH na to aby łatwo wychodzić z genjutsu.

2. Trzebaby opisać co się dzieje dalej po tym jak gracz rozpadnie się na drobinki kwiatów. Samo napisanie, że go atakują jest nie precyzyjne.

3. Koszt powinien być dostosowany pod rangę B.

4. Zasięg nie jest bezpośredni, musi być jakiś z racji ataku iluzją na przeciwnika. Proponuję 20m.

5. Opis należy poprawić aby był czysto techniczny. Wywalić zdanie o braku pieczęci i subiektywnej opinii odnośnie łatwości wykonania. Dodatkowo stwierdzenie "odbija" jest niefortunne, gdyż bardziej oznacza przerzucenie genjutsu w którym jesteśmy, a my rzucamy nową, inną iluzję.

6. Propozycja ode mnie. Nie ograniczajmy się do kwiatów, niech to będą jakiekolwiek drobne elementy sobie gracz wymyśli.

7. Co się stanie jeżeli użyjemy tego na kimś nie będąc pod wpływem genjutsu?
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
Wiek postaci: 18
Ranga: Dōkō
Krótki wygląd: - Akcent Karmazynowych szczytów - Francuski
- Blond włosy długością do ramion
- Zielone oczy - w stylu Yamanaka
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
- Widoczne bandaże na dłoniach.
Widoczny ekwipunek: Stalowe elementy pancerza, maska
Duży miecz na plecach
Plecak
Kabura z prawej strony na udzie.
GG/Discord: Tario#3987/64789656
Multikonta: Hoshigaki Maname
Aktualna postać: Jun

Post autor: Yamanaka Inoshi »

Nazwa
Hana Kahen Tonsou
Pieczęci
Brak
Zasięg
15 metrów
Koszt
E: 24% | D: 18% | C: 15% | B: 12% | A: 9% | S: 6% | S+: 3%
Dodatkowe
Brak dodatkowych wymagań
Opis Użytkownik tworzy iluzję w której pojawiają się setki płatków kwiatów, które otaczają przeciwnika. Wykonawca techniki w tym czasie przemieszcza się pomiędzy płatkami, dzięki czemu sprawia wrażenie jakby rozpływał się pomiędzy poszczególnymi płatkami przez co przeciwnik nie może przewidzieć naszych ruchów.
No to niech te dwa jutsu jakoś się różnią.
0 x
Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona
Krótki wygląd: Białowłosa, o dwukolorowych tęczówkach - lewa srebrzysto-biała, a prawa fiołkowa, ubrana w płaszcz, rękawiczki ze stalowym ochraniaczem. Na szyi kwiatowa kolia, powyżej, po prawej stronie pozioma blizna; różowe kanzashi we włosach

Zacznę od Inoshi'ego... ta technika jest opisana żle, gdyż ewidetnie widać, że Sakura uległa działaniu genjutsu dopiero pod wpływem zranienia 0:27 przez co można wnioskować, że jest to spowodowane połączeniem techniki iluzji i trucizny przez co opis techniki powinien zostać poprawiony. Dodatkowo w tym jutsu widać powidok po wykonującym iluzję.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oc5E6Ql0VNw[/youtube]

Arashi
1) ranga uzupełniona, nawet nie zauważyłam, że nie dodałam dziedziny... mój błąd
2) dopisałam jak wygląda atak płatkami, nie wiem czy potrzebny będzie dokładniejszy opis
3) Check
4) Check
5) Check(?)
6) Nie no.. były płatki to chyba niech płatki zostaną, ale tu niech się wypowiedzą pozostali może
7) Nie działa, możemy użyć tej techniki tylko jeśli jesteśmy już pod działaniem iluzji, dopisane.
Nazwa
Hana Tonsou
Dziedzina
Genjutsu
Ranga
B
Pieczęci
Brak
Zasięg
20 m
Koszt
E: 36% | D: 28% | C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4%
Dodatkowe
Technika działa tylko jeśli jesteśmy już pod działaniem innej iluzji
Opis Technika ta kontruje inne, rzucone na nas genjutsu. Użytkownik wykonujący technikę zmienia się z w płatki kwiatowe, które rozpraszają się w powietrzu i zaczynają atakować przeciwnika, wżerając mu się w skórę by stopniowo pochłaniać go całego.
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Powidok można wyjaśnić samym genjutsu wzrokowym i szybkością użytkownika wykonującego technikę.
0 x
Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona

Nie masz racji Inoshi, poczytałam troszkę i tu są dwa artykuły
- technika "While having the target under the effects of the Odourless Poison Mist... - cytat
- opis trucizny - działa ona tak, że osłabia ona zmysły i dlatego to genjutsu działa tak a nie inaczej... dlatego proszę o zmianę opisu wskazanego jutsu, że wymaga ono użycia trucizny
0 x
Obrazek
Rindou Arashi

1. Dodaj jeszcze czy ten atak to tylko efekt wizualny czy przeciwnik także odczuwa ból.

2. Tak teraz pomyślałem, że wychodzenie z genjutsu tym sposobem powinno działać podobnie do Kai i normalnych zasad wychodzenia z genjutsu. Nie wiem tylko czy bonus do konsekwencji powinien być taki jak przy Kai.

3. Co do techniki wrzuconej przez Inoshiego, przyznaję, że dzięki twoim linkom wiemy, że jest źle opisana, niestety, takie rzeczy należy zgłaszać w osobnym temacie w propozycjach. Póki co traktujemy ją tak jak jest.
0 x
Awatar użytkownika
Boyos
Administrator
Ranga: Starszy Kapral
GG/Discord: Boyos#3562
Multikonta: Ario

Post autor: Boyos »

To ja może zaproponuję coś takiego, bo chyba tak szybko pisaliście, że nawet nie zdążyliście przemyśleć co. XD Bez urazy, po prostu na razie wciąż niczego o technice nie wiadomo - ani jak się jej używa, ani jakie są warunki powodzenia, ani co tak naprawdę robi.

1. Nie wpisujmy rangi do tych brakujących technik. Jak zobaczycie, w systemie techniki są zebrane pod fikuśnymi nagłówkami, natomiast w tabelkach nie ma rubryki z dziedziną. Można proponować rangę poza tabelką, żeby oszczędzić mi albo Buce potem usuwania tego jednego wiersza.
2. Dałem zasięg tak naprawdę wrogiej iluzji, bo dziwne byłoby, gdyby o powodzeniu decydował zasięg, a nie rodzaj iluzji w którą zostaliśmy złapani.
3. Róznic między tym a Hana Kahen Tonsou nie ma prawie wcale nawet w nazwie. Dlatego zrobiłem to jako "ulepszoną wersję" Hana Kahen Tonsou i dałem wymaganie jej znajomości itd.
4. Ostatni nerf czyli kontra na techniki maksymalnie równej rangi z wyłączeniem MSa wydaje mi się jak najbardziej sensowna.
Nazwa
Hana Tonsou
Pieczęci
Brak
Zasięg
Zasięg rzuconej na nas iluzji
Koszt
E: 36% | D: 28% | C: 20% | B: 16% | A: 12% | S: 8% | S+: 4%
Dodatkowe Warunkiem powodzenia techniki jest posiadanie psychiki większej niż psychika przeciwnika; znajomość Hana Kahen Tonsou.
Opis Technika służąca do obrony i kontrataku przeciw genjutsu unieruchamiającym, w które użytkownik dał się złapać. Będąc w pułapce przeciwnika jesteśmy w stanie wpłynąć na wrogą iluzję i zaburzyć jej działanie, a następnie obrócić ją przeciwko oponentowi. W przypadku powodzenia techniki, nasze ciało na oczach wroga rozpada się na płatki kwiatów, które nie tylko powodują uwolnienie się z unieruchomienia w genjutsu, lecz także pozwalają wyprowadzić kontratak. Dzieje się tak, ponieważ teraz nasza iluzja płatków kwiatów staje się dominująca nad przeciwnikiem i mamy nad nimi (płatkami) pełną kontrolę. Mogą one wirować wokół oponenta lub oblepić go, powodując zatkanie dróg oddechowych lub nawet unieruchomić. Jest to oczywiście wciąż jedynie iluzja, z której można uwolnić się tradycyjnymi metodami.
Hana Tonsou rzucone na przeciwnika, gdy sami nie jesteśmy unieruchomieni przez iluzję, to zwykłe Hana Kahen Tonsou (jest również wtedy traktowane jako wspomniana technika rangi C). Przy pomocy Hana Tonsou jesteśmy w stanie uwolnić się z genjutsu unieruchamiających do rangi B włącznie. Nie ma również możliwości aby przy jej pomocy uwolnić się z technik Mangekyo Sharingana.
0 x
Obrazek
Rindou Arashi

To co zaproponował Dwuryj wygląda bardzo sensownie i mógłbym to zaakceptować.
0 x
Awatar użytkownika
Misae
Postać porzucona

Dla mnie też brzmi fajnie :D czyżby pierwsze jutsu było gotowe :D?
0 x
Obrazek
Awatar użytkownika
Kakita Asagi
Gracz nieobecny
Ranga: Samuraj (Hatamoto)
Krótki wygląd: Mężczyzna o ciemnych włosach i niebieskich oczach, wzrostu około 170 cm. Ubrany w kremowe kosode, z brązową hakama oraz granatowym haori z rodowym symbolem. Na głowie wysłużony, ale nadal w dobrym stanie kapelusz.
Widoczny ekwipunek: - Zbroja
- Tachi + Wakizashi
- Długi łuk + Kołczan
GG/Discord: 9017321
Multikonta: Hayabusa Jin

Post autor: Kakita Asagi »

Ja również sądzę, że wersja zaproponowana przez Seinaru odpowiada temu, co można zaimplementować na forum i oddaje ducha techniki. Ja jestem na TAK
0 x
Obrazek

Poza tym, uważam, że należy skasować Henge i Kawarimi.

Heroic battle Theme|Asagi-sensei Theme|Bank|Punkty historii|Własne techniki| Przedmioty z Kuźni | Inne ujęcie | Pieczątka
Lista samurajek, które były na forum, ale nie zostały moimi uczennicami i na pewno przez to nie grają.
  • Mokoto (walczyła na Murze)
  • Mitsuyo (nigdy nie opuściła Yinzin)
  • Inari (była uczennicą Seinara)
  • Sakiko (byłą roninką, obierała ziemniaki na misji D)
Awatar użytkownika
Yami
Wiek postaci: 25

Post autor: Yami »

Ech ludzie. Technika zmienia mechanikę wydostawania się z genjutsu do tego pozwala na kontratak. Z tą techniką walka 2 Genuserów będzie oparta wyłącznie na jednym parametrze czyli psychice zaś konsekwencja schodzi na boczny tor.
Coś co zmienia system musi mieć odpowiednie minusy.
W przypadku tej techniki uważam, że "Kinjutsu" byłoby racjonalnym wyborem.
0 x
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Warto jednak wspomnieć, że walka dwójki genuserów w animcu też opierała się głównie na tym kto kogo lepiej złapie w genjutsu niżeli na jakiejś obronie przed nim czy kai.

Yami Edit: Jeśli osoba będąca w Genjutsu rzuca Genjutsu na inną osobę to mamy Gencepcję. Nie dość, że umysł jednej nie postrzega rzeczywistości poprawnie to może wpłynąć na postrzeganie rzeczywistego obrazu osoby, która złapała go w gen. Poprawniejszą możliwością jest kiedy kogoś podpuścimy aby wrzucił nas w gen wtedy ma to większą rację bytu, gdyż osoba myśli, że uwięziła nas w Gen gdzie tak naprawdę sama jest w nim uwięziona.
To są powody dla których ta technika powinna być Kin. Ominięcie parametru Konsekwencji do wyjścia z Gen. Zaatakowanie Genjutsu samemu w nim będąc czyli kiedy nasze zmysły nieprawidłowo przetwarzają informacje.

Inoshi Edit: Zgadza się, ale nie jesteś w stanie prowadzić walki w czasie rzeczywistym jak to ma miejsce w animcu dlatego dochodzi do tej gencepcji. Mamy tutaj także rolę mg/sędziego w tym wszystkim. Tutaj nie masz możliwości kogoś podpuścić w taki sposób a przynajmniej nie bez dobrej woli mg/sędziego. Weź pod uwagę, że nawet jak jesteś w genjutsu, nikt nie broni ci korzystać z jutsu ani stosować genjutsu... Właśnie na tym to polega, że to mg i tak rozstrzyga ostatecznie co i jak się wydarzyło i co było prawdą. Gen zawsze było zero jedynkowe i wrzucając techniki teraz powinniśmy je dostosowywać do tego co jest bo nie wiadomo co będzie. Nasze zmysły nie muszą pracować prawidłowo, wystarczy, że stosujemy się do tego co dostrzegamy i tyle, wtedy sami przeprowadzamy interakcje będąc w genjutsu, co z tego, że to nie dzieje się naprawdę bo np rzeczywiście leżymy wyłączeni kompletnie ze świata bo przeciwnik okazał się jednak lepszy. Idealnym przykładem tego jest walka Kurenai z innymi genuserami w fillerze do naruciaka. Ja uważam, że jest to ciekawy motyw bo walka genuserów opierająca się na jednym ataku i koniec to trochę... no Kappa. Zważywszy, że z tym jutsu teoretycznie słabszy genuser jest w stanie przechytrzyć tego silniejszego a tak inaczej kończy się to w turę dwie bo rzut genjutsu -> ewentualnie Kai no i tyle z zabawy bo kai albo weszło albo nie weszło, co za różnica jak i ten ten który złapał pierwszy i tak wygrał? Dlaczego wygrał zapytasz a no widzisz bo jak tylko rzuci kai i wyjdzie z iluzji to automatycznie przeciwnik dostaje niemalże darmową rundę by go załatwić. Nie jesteś w stanie rzucić kai i zaatakować przeciwnika w tej samej turze. Tutaj przynajmniej dochodzisz do sytuacji w której masz "walkę dwóch wodnych smoków" bo właśnie to mi przypomina ta sytuacja z tym jutsu.
0 x
Awatar użytkownika
Akarui
Postać porzucona
Krótki wygląd: Jak na avku brązowy płaszcz z kożuszkiem - mamy zimę! ;)

Post autor: Akarui »

No co to to nie. W tym właśnie temacie udowodniono, że istniejąca technika jest źle opisana i potrzbeuje edycji, któa powinna niedługo nastąpić. Nie możemy w stosunku do niej nic określać mając tą wiedzę.
Nie wiem skąd to wziąłeś, chciałbym prosić o dowód. Bo jak na razie w załączonym filmiku (swoją drogą zachęcam do korzystania z odcinków zamieszczonych na naruto.wbijam.pl, po polsku i wszystko jest) Kurenai zdawała sobie sprawę, że jest w genjutsu i będąc w nim wykorzystała swoją kontrę, z której (mimo, że przeciwnicy wiedzieli, że to iluzja) przeciwnicy już nie wyszli.

Poza tym, technika iluzji stanowiąca odpowiedź na iluzję powinna w jakiś sposób opierać się na konsekwencji, by nie wychodzić poza reguły genjutsu na forum.
0 x
MOWA
Awatar użytkownika
Yamanaka Inoshi
Postać porzucona
- Wzrost 161
- Łuskowaty kombinezon
Duży miecz na plecach
Plecak

Ale wtedy będzie bezużyteczna, bo po co jutsu jeśli wtedy wystarczy konsekwencja. Jak to widzisz, Akarui?
Techniki nie muszą zachowywać i działać się tak jak te w mandze/anime ale to już wiemy.
0 x
Zablokowany

Wróć do „Brakujące techniki”

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości